Întrebat dacă microundele ne amenință sănătatea și produsele alimentare, știința are un răspuns clar


Pentru rezultate optime, cheia este utilizarea corectă a cuptoarelor cu microunde și utilizarea containerelor recomandate de experți.

Când vine vorba de gătit și consum rapid cât mai puțină energie, cuptoarele cu microunde au devenit cei mai buni aliați din bucătăriile noastre, deoarece sunt rapide, eficiente, ușor de utilizat și, în general, în siguranță.

Cu toate acestea, există și cei care se îndoiesc de această siguranță din cauza modului lor special de încălzire a alimentelor și de a indicat unele restricții asupra tipului de aditivi care pot sau nu ar trebui să fie încorporați în ele.

Care este adevărul, cuptoarele cu microunde sunt cu adevărat sigure pentru sănătatea noastră și, în vreun fel, strică mâncarea pe care o punem în ele? Să vedem ce spune știința.

Cuptoare cu microunde și siguranța alimentelor: ce spune știința

Cuptoarele cu microunde acționează cu radiații electromagnetice neionizante cu o frecvență de 2450 MHz, care poate stârni molecule de apă care vibrează și astfel să genereze căldura care este căutată pentru gătit.

Cu toate acestea, această radiație contrară radiațiilor ionizante, cum ar fi ultraviolete sau x -raze utilizate în medicină, nu poate rupe legăturile chimice ale moleculelor, astfel încât nu poate deteriora ADN -ul și alte celule, deci radiația cu microunde este sigură.Cu alte cuvinte, microundele nu au suficientă energie pentru a rupe legăturile chimice din alimente, astfel încât încălzirea sau dezghețarea lor este complet sigură.

Deci, cuptorul cu microunde nu distruge nutrienții în alimente? Expunerea la temperaturi ridicate poate duce la pierderea de nutrienți în alimente, dar acest lucru se aplică tuturor formelor de gătit, fie că este vorba de un cuptor cu microunde, incendiu cu gaz, sobă etc.

Cu toate acestea, unele studii au arătat că poate fi opusul. Aceasta înseamnă că pierderea de nutrienți în alimentele preparate la cuptorul cu microunde este mai mică decât în ​​alimentele preparate în alte moduri. De ce este așa? Pentru că sunt gătite mai repede și nu atât de agresive, cât sunt expuse la căldură intensă.

De exemplu, acest studiu din 2020 a comparat valorile nutritive ale mesei finalizate înghețate preparate în cuptorul cu microunde și aceeași masă preparată într -un cuptor obișnuit. Cercetătorii au descoperit că singura diferență între cele două mese a fost aceea că cuptorul cu microunde a menținut o „ușor” mai multă vitamina C.

Acest al doilea studiu al anului 2019 privind pierderea nutrienților din broccoli noștri populari din cuptorul cu microunde a arătat că un timp de gătit mai scurt (aproximativ un minut) nu a pus în pericol valoarea nutrițională a alimentelor. Gătitul în abur și cuptorul cu microunde ar putea crește chiar și conținutul majorității flavonoidelor, compuși asociați cu un risc redus de boli de inimă.

Deci, gătitul sau încălzirea alimentelor într -un cuptor cu microunde nu prezintă un risc? Cheia este să o utilizați corect. Deși Organizația Mondială a Sănătății spune că utilizarea microwamelor pentru încălzirea alimentelor este sigură, subliniază că poate apărea gătitul inegal dacă cuptorul cu microunde nu pătrunde în alimente mai groase, ceea ce prezintă un risc pentru sănătate, deoarece alimentele nu sunt suficient de încălzite pentru a distruge microorganisme potențial periculoase.

Fi atent la plastic

În plus, datorită modului de funcționare unic, trebuie utilizate vasele care sunt sigure pentru cuptoarele cu microunde și ar trebui evitate obiecte care conțin etichete, autocolante sau acoperire decorativă din plastic, deoarece se pot decolora și crea particule care lipit de alimente. Acesta poate fi un risc ridicat pentru sănătate, în calitate de dr. Nicolás Olea, expert în legătură între perturbatorii endocrini și sănătate.

Potrivit acestui medic, utilizarea plasticului în bucătărie prezintă, în general, un risc, deci sugerează că acesta este înlocuit cu materiale precum ceramică, sticlă sau fier. Când vine vorba de cuptoare cu microunde, alimentele trebuie evitate în recipiente de plastic, deoarece compuși chimici din plastic pot fi eliberați atunci când sunt încălziți.

În această privință, recomandă „înlocuirea cupelor de plastic cu sticlă și dacă capacul este din plastic, acesta trebuie îndepărtat și înlocuit cu o placă inversată atunci când este încălzită în cuptorul cu microunde.

Motivul pentru aceasta este că plasticul conține monomeri și accesorii care îi conferă proprietăți diferite, dar acești compuși sunt mai ușor de relaxat atunci când sunt încălziți. Prin urmare, recipientele din plastic nu trebuie utilizate într -un cuptor cu microunde și nu trebuie să utilizați brutari de coacere din silicon.

Am rezolvat deja această problemă:

  • Pericole ascunse ale cuptorului cu microunde: de ce pot exploda lichidele atunci când sunt încălzite și cum să evite accidentul!
  • Cuptorul cu microunde ca unul nou: Descoperiți secretele interiorului complet curat!
  • Studiul chinez afirmă că consumul de alimente din recipiente de plastic poate crește riscul de insuficiență cardiacă



Source link